Episode 3 – Hans Jørgen Lysglimt – Siviløkonomen som vil revolusjonere det økonomiske systemet

Last ned episoden her

Aldri i nyare historie har renta i Norge vore så låg, så lenge. Aldri før har nordmenn hatt større gjeld enn i dag. Kva kan bli konsekvensene av ein slik gjelds- og lånebasert økonomi? Svært dramatiske, ifølgje gjesten i dette avsnittet av Uten Filter.

– Statane har teke på seg ein gjeldsgrad som ikkje er mogleg å handtere til slutt. Det er ingen som veit korleis det skal løysast. Det snakkar ein ikkje så mykje om. Når du fell ned frå ein skyskrapar, så går det bra, heilt til du treff bakken, fortel Hans Jørgen Lysglimt.

Lysglimt meiner det trengs svært kraftig lut til for at den norske velstanden skal vere bærekraftig på sikt. Han representerer «Den østerrikske økonomiske skulen», som mellom anna argumenterer for at rentenivået må vere marknadsstyrt, og at staten ikkje skal ha råderett over pengane. Ein gullstandard må gjeninnførast for å stoppe gjeldsveksten.

– Det at pengane er så manipulerte som dei er, øydelegg veldig mykje av den sivile strukturen i samfunnet. Stresset alle kjenner ved at prisane går opp så fort, øydelegg veldig mykje av relasjonane mellom folk, seier Lysglimt.

Ved å ha eit pengesystem der pengane ikkje har ein fast verdi, i motsetnad til gullstandarden, fører ifølgje Lysglimt til eit samfunn der sparing vert straffa og gjeld belønna, som igjen skapar dårlegare moral blant folk.

– Folk skjønner at det ikkje løner seg å spare lenger, og då kjøper folk eigedom i staden, og pumpar opp eigedomsbobla og aksjebobla endå meir. Det at det ikkje løner seg å spare, det gjer noko med folk, og med folks moral og etikk. Dette vert diskutert alt for lite.

Hans Jørgen Lysglimt er utdanna siviløkonom, entrepenør og mangeårig politisk aktivist. Frå 2000 til 2003 var han leiar for Fridemokratene, og har vidareført engasjementet sitt etter det mellom anna ved å nyetablere det tradisjonsrike økonomitidsskriftet Farmann. Han har sjølv intervjua berømte personar som Wikileaks-talsmann Julian Assange og den amerikanske presidentkandidaten Ron Paul.

Lysglimt var i norsk medias søkelys i 2013 då han via norske Kripos vart tvunge til å utlevere trafikkdata og epost til FBI. No er Lysglimt leiar av det nyooppretta Ludwig Von Mises-instituttet i Norge.

Følg Uten Filter på…

One thought on “Episode 3 – Hans Jørgen Lysglimt – Siviløkonomen som vil revolusjonere det økonomiske systemet

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s