Episode 5 – Hanne Nabintu Herland, om Norge og Vesten i moralsk forfall

Foto: Paul Berhard

Last ned episoden her

Religionshistorikar og forfattar Hanne Nabintu Herland har markert seg som ein av dei verkeleg kontroversielle debattantane i Norge, då ho i mange år har nådelaust kritisert etablerte samfunnsstrukturer. I denne episoden greier Herland ut om kva ho meiner med at Norge og Vesten er i moralsk forfall, og korleis Norges engasjement i Midtausten slår sprekker i biletet av Norge som fredsnasjon.

– Me toler så inderleg vel den urett som rammar andre enn oss sjølv, oppsummerer religionshistorikar Hanne Nabintu Herland den fråverande debatten om det norske krigsengasjementet i Midtausten.

Herland har dei siste åra markert seg som ein av Norges skarpaste motstandarane av den vestlege krigføringinga, mellom anna i Libya. Ho meiner norsk media bidrar til å skape eit skeiv bilete av situasjonen i Midtausten, der krigshandlingar mot folk av ikkje-vestlege kulturar blir kraftig underrapportert, medan det vert slått opp stort dersom det er kvite ofre involvert.

– Det er ei så stor mangel på interesse i Vesten blant alt anna enn når det er vestlege borgarar som døyr. Her ligg det ein kraftig dobbeltmoral, seier Herland.

Herland meiner denne skeive balansen fører til eit svært konsensusdominert ordskifte om norsk og vestleg utanrikspolitikk, og meiner det er ein del av forklaringa til at det ikkje har blitt noko offentleg debatt om at Norge no vert ein deltakar i borgarkrigen mellom sunni- og shiamuslimar i Irak, gjennom kampen mot IS.

Religionshistorikaren meiner fråveret av krigsmotstand i Noreg er eit teikn på eit Vesten i moralsk forfall, der stadig færre tør å ytre seg kritisk mot makthavarane i samfunnsdebatten.

Følg Uten Filter på…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s