Episode 10 – Knut Braa, krigsveteranen som vann mot forsvarsdepartementet

*****

Knut Braa vart i 1982 sendt til Libanon for å kjempe som som del av FN-styrka UNFIL som 19-åring. Nokre dagar seinare invaderte Israel landet, og Braa hamna midt oppi dei verst tenkelege krigsscenane. Det skulle endra livet hans for alltid, og han vart seinare diagnosert med posttraumatisk stressliding.

Ingen i kontigenten til Braa fekk noko som helst oppfølging av forsvaret då dei returnerte til Noreg, og svært mange sleit med inntrykka frå krigen. Braa fortel at han 13 av hans medsoldatar tok sjølvmord.

Eter mange år vann Knut Braa ei historisk rettssak i 2006, då han vart den første veteranen som klarte å kjempa seg til erstatning av forsvarsdepartementet. No er Braa forfattar, og åtvarar dagens ungdom mot å bli soldatar i utlandet. Sjølv om svært mykje har endra seg sidan Libanon-krigen når det gjeld oppfølging, så trur han ingen kan førebu soldatar på kva som kan vente dei i krig. Til dømes i det komande norske krigsinnsatsen i Irak.

– Å førebu seg på krig er like vanskeleg som å lese seg opp til korleis det er å oppleve ei trafikkulukke. Det er berre ikkje mogleg. Det hjelper ingenting kor mykje opplæring du har.

Han er klar på kva slags råd han vil gi til eventyrlysten ungdom som vurderar å bli soldat i utlandet.

– Ikkje gjer det. Det er ikkje verdt det. Du drar ut til eit krigsområde der ikkje noko er sikkert. Det einaste som er sikkert er at alt er usikkert. Alt er lov, alt er ulovleg, kva som helst kan skje, fortel Braa som heller oppfordrar ungdom som ønskjer å gjere ei forskjell til å engasjere seg i hjelpeorganisasjonar.

Knut Braa har forfatta den sjølvbiografiske boka «Den lange veien hjem» om sine erfaringar som soldat, i tillegg til ei rekke spenningsromanar. For å finne ut meir, besøk nettsida hans.

Følg Uten Filter på…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s