Episode 13 – Svein Inge Olsen, festivalsjefen som går til krig mot einsrettinga

Foto: Erling Slyngstad-Hægeland

***

For Svein Inge Olsen var saknet etter 1970-talet med sine politiske polariseringar, ungdomsopprør og hippietid så sterkt at han for 15 år sidan var med på å starte Protestfestivalen i Kristiansand. I like mange år har festivalen provosert til høgre og til venstre i sin jakt etter røyster som protesterar mot etablerte sanningar.

Etter å ha halde på i 15 år trur Olsen det aldri har vore større behov for festivalen som no.

– Me lever i ei tid der me har blitt meir og meir einsretta, det er meir og meir farleg å meine noko som er utanfor fleirtalet. Alle skal meine det samme som fleirtalet, og det er så massivt. Du kan ikkje gå i mot dei allmenngyldige meiningane, då blir du plutseleg intolerant og fordumsfull, fortel Olsen i Uten Filter.

Tidlegare fekk festivalen gjerne kritikk for å vere for venstreradikal, men dei siste åra har kritikken gått motsatt veg, nemleg for mykje dominert av kristenkonservative. Olsen meiner dete er eit teikn i tida. Dei kristne er blitt opprørarane.

– No blir me kalla ein kristenkonservativ suppe. Nettopp fordi me har fulgt tida på kva som er upopulært. Konservative meiningar er blitt køyrd over. Du kan ikkje krenke nokon, for då blir du lynsja. Det fører til at stadig fleire meiningar vert feia under teppet.

Samtidig har det stadig blitt vanskelegare å få originale røyster til å delta på festivalen.

– Det finst ikkje originaler lenger, og det finst ikkje heltar lenger. Dei me hugsar frå barndomen som satte spor etter seg. Nokon vart kanskje litt latterleggjort, men det viste heilskapen i mennesket. Medan i dag har me eit samfunn der alle skal vere meir og meir like. Og det er etter mitt syns meiningslaust. Men også farleg.

Den erfarne festivalgeneralen er spesielt bekymra over ungdomsgenerasjonen, der han opplever engasjementet fråverande og einsrettinga overdøvande. Protestfestivalen har i fleire år jobba med å nå ut til ungdom i Kristiansand, men har ikkje lukkast.

– Det er utruleg vanskeleg å finne eit engasjement frå dei unge. Eg synest dette er skremmende. Eg er jo bekymra for mine barn, når dei veks opp, for kor ille det vil bli då. Eg kan ikkje sjå at dette vil endre seg, men eg håpar det.

Protestfestivalen 2015 går av stabelen 13. til 19. september. På programmet står mellom anna namn som Bob Geldof, Sverre Diesen, Veronica Orderud, Erling Havnå, Kjell Magne Bondevik og Hanne Nabintu Herland.

Følg Uten Filter på…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s