Episode 15 – Christian Anton Smedshaug, økonomen som spår brutal krise i Norge

Foto: Anders Henriksen

***

Dei globale økonomiske realitetane er i ferd med å manifestere seg i norsk økonomi. Kvar veke forsvinn det nye oljerelaterte jobbar, og norske industriverksemder melder om mørke skyer på himmelen. Men kor alvorleg kan denne krisen eigentleg bli for Norge på lang sikt?

For å svare på dette spørsmålet har Uten Filter invitert Christian Anton Smedshaug. Til vanleg jobbar Smedshaug som dagleg leiar i AgriAnalyse, men er også kjent som økonom og forfattar av boka «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv». Smedshaug var ein av svært få nordmenn som klarte å spå finanskrisa i 2008.

– Me er diverre i den situasjonen at ingen av dei grunnleggande problemene som skapte krisen i 2008 er løyst. Me tviheld på gamle løysingar utan å erkjenne dei feila som vart gjort, seier Smedshaug.

Sidan det ikkje vart noko bratt økonomisk nedtur i 2008, meiner han krisen som no kjem vil bli desto større.

– Etter krisen i 2008 burde me ha fått mange konkursar og ansvarleggjering av dei som hadde gjort grove økonomiske feil. Men det har me ikkje fått. Tvert i mot har me fått ein situasjon der me er i ferd med å la kreditten øydelegge nasjonen.

Han viser til at Norge no er verdas tredje mest forgjelda land, og at befolkninga difor vil bli veldig sårbar for ein økonomisk nedtur.

– Den økonomiske fleksibiliteten til norske hushaldningar er veldig lav. Faresignalene er svært sterke etter mitt skjønn.

– Norge står foran ein svært brutal nedtur, pga kombinasjonen sterk forgjelding, høg bustadsektor og stor råvareavhengighet. Det er historisk sett typisk situasjoner som fører til ganske store nedturer, seier Smedshaug, som spår ein dobling av arbeidsløysa i Norge.

Smedshaug held no på med ei ny bok som handlar om velferdsstatens utvikling i Europa etter 2. verdskrig. Hans førre bok, «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv», kan kjøpast hos forlaget Res Publika.

Høyr også episoden 3 av Uten Filter, med siviløkonom Hans Jørgen Lysglimt, som også handlar om den økonomiske krisen.

Følg Uten Filter på…

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s